När konserten närmar sig finns information på följande hemsidor:

www.ostersundsorkesterforening.se
www.estradnorr.se/musik/om-musiken
www.svenskakyrkan.se/ostersund/musik

Kommande konserter

Tid
lördag 25 november kl. 18:00 DirigentNicklas StrandbergKonsertmästareAnnelie RydPlats
Sunne Kyrka Pris fri entré

"Min själ längtar efter Herren"
A. CORELLI – E. ANDRÉ - A. PÄRT - G. HAHN - J-H. ROMAN - K. JENKINS - W. PETERSON-BERGER

Min själ längtar efter Herren

Detta konsertprogram som orkestern hade med sig till Rom kretsar runt Arvo Pärts SILOUANS SONG, få kompositörer formar sina verk efter sin religiösa filosofi så djupt och skarpt som Arvo Pärt gör, och i hans Silouans sång finns ett stort fokus på andligt uttryck. Pärt skriver sin musik med största hängivenhet och musiken bär alltid bönens karaktär. Intensiteten Silouans sång är inte en musikalisk konstruktion utan ett mycket personligt uttryck för tro och bygger på texten från Psaltaren 130.

Musik av den svenske kompositören Wilhelm Peterson-Berger, CANZONE samt SOMMARSÅNG. Peterson-Berger var en av de främsta svenska nationalromantiska tonsättarna. Han var själv dirigent för Östersunds orkesterförening och var djupt förälskad i Villa dÉste i Tivoli, dit han gärna reste för att inspireras av både människorna och omgivningarna.

Vi spelar musik av den första kvinnliga domkyrkoorganisten och kompositören, Elfrida Andrée. MELLANSPEL – Andante quasi recitativo ingår i hennes stora komposition Musik till den heliga mässan.

Karl Jenkins komposition PALLADIO för stråkorkester, inspirerat av den Italienska renässansarkitekten Andrea Palladio, vilkens betydelse för bl.a. kyrkoarkitektur runt om i Europa och även Nordamerika har varit mycket stor. Jenkins verk är skrivet i formen Concerto Grosso bestående av tre satser.

I. Allegretto

II. Largo

III. Vivace

Under några avgörande år i början av sin karriär gynnades Corelli av drottning Kristina , som abdikerat och flyttat till Rom. François Couperin avgudade honom, och Jean-Baptiste Lully avundades honom, och långt in på 1800-talet hyllades han av efterkommande kolleger. Antonio Vivaldi, Georg Philipp Telemann, Giuseppe Tartini, Bach och Sergej Rachmaninov har ägnat honom sin hyllning i egna verk byggda på hans idéer.

Concerto Grosso, op. 6, nr 4, D-dur

Adagio - Allegro